Dia­lo­gisk læs­ning

Dialogiske læsning sætter fokus på at snakke sammen om den bog, I læser for barnet. Før læsningen om titel, billeder, forventninger med mere. Under læsningen om det, der optager barnet, om det, der sker i bogen og så videre. Efter læsningen om det, I har læst. Klik på app navnet/overskriften for at læse mere.

Digitale Bøger

Find inspiration til gode, lærerige og underholdende digitale bøger, som du kan læse dialogisk med dit barn.

Du kan også under Kommunikation og Sprog  finde en PDF med gode råd og vejledning til dialogisk læsning.

Dialogisk læsning

Ved at læse dialogisk med dit barn, så kan du styrke deres kommunikative kompetencer og ordforråd. De kommunikative evner er vigtige at forstå og mestre, når barnet skal indgå i samspil og leg med andre børn og voksne.

I den dialogiske læsning, kan du sætte fokus på forskellige begreber, handlinger, følelser mv., som vil udvide barnets sprogforståelse og ordforråd.
Når du læser dialogisk med dit barn, så er det vigtigt, at der skabes en fælles dialog, hvor alle lytter til hinandens tanker og ideer, og hvor du som voksen kan give barnet ny og spændende viden og erfaringer, som de kan anvende i leg og samspil, med andre børn.

Læseleg er et eksempel på, hvordan I struktureret kan arbejde med dialogisk læsning i en børnegruppe koblet med kreative aktiviteter.
Indholdet i Læseleg er:

  • Et faghæfte med viden inden du går i gang
  • En bogliste,
  • Et hæfte pr. bog med konkrete forslag til fokuspunkter
  • En liste med gode råd på 12 sprog.
  • Informationshæfte til forældrene, ligeledes på 12 sprog.

På deres hjemmeside kan I finde mere information og inspiration.

Det er godt for den sproglige udvikling at inddrage fortællinger og historier fra det skrevne sprog. Dette fordi sproget i bøger ofte er mere komplekst og indholdsrigt end det talte sprog. Desuden giver bøger gode muligheder for fordybelse i særlige emner og eksempelvis koble disse til egne oplevelser, tanker og/eller handlinger. Ved hjælp af en iPad, tablet, telefon eller computer, er det muligt at læse bøgerne digitalt. Der findes mange eksempler på dette. Vi har samlet nogle eksempler på digitale bøger under "Digitale bøger" i menuen øverst på siden.

Find mere inspiration

på de pædagogiske forløb under Kommunikation og sprog

Fokusord med lydtavle
Dialogisk læsning