Kom­mu­ni­ka­ti­on og sprog

Søger du inspiration til forløb, som støtter op om arbejdet med børns sproglige udvikling? Disse inspirationsmaterialer kobler ofte digital og god gammeldags analog leg sammen.

Hvad er det?

I dette pædagogiske forløb bruger vi ipad til at udforske og udvide vores kendskab til forskellige emner. Hvis et barn har en flagermus på blusen, googler vi flagermus og kigger billeder sammen

Materialer: Ipad, nysgerrighed

Den magiske æske

Den magiske æske bliver brugt til samling og består af en æske hvori der kan ligge en ipad og en tryllestav. På ipaden er der i forvejen lagt billeder ind der handler om en bestemt sang. F.eks. Æblemand.Billeder af forskellige frugter er fundet. Børnene kommer derefter op på skift og svinger tryllestaven over æsken og en ny frugt er dukket op og der synges om denne. (pædagogen skifter frugt i smug inden låget lægges på igen.

Materialer : Æske, tryllestav, iPad

Børnenes egen bog og børnenes egen tegneserie

Børnenes egen bog og børnenes egen tegneserie er pædagogiske forløb til, hvordan du kan bruge digitale medier til at lave digitale bøger sammen med børnene. Bogens eller tegneseriens emne er op til dig selv; det kan være fortællinger, udflugter, temauger etc. Udgangspunktet for bogen er app’en Book Creator, hvori du kan lave bøger med billeder, film og lyd. Til tegneserien er udgangspunktet app'en Strip designer eller Comic book.

Børnenes egen bog er en PDF fil, som ikke er tilgængelig for oplæsning til syns handicappede. Hvis du har brug for råd og vejledning kan du kontakte Jacob Knudsen.

Dialogisk læsning

Dette pædagogiske forløb kombinerer en analog bog med digitale medier. Du udvælger selv den fysiske bog og de fokusord, som du gerne vil øve. Forløbet lægger op til at børnene fx indtaler reprikker, laver vendespil eller laver parallelle historier ved hjælp af forskellige apps.

Dialogisk læsning er en PDF fil, som ikke er tilgængelig for oplæsning til syns handicappede. Hvis du har brug for råd og vejledning kan du kontakte Jacob Knudsen.

Apps om kommunikation og sprog

Du kan finde endnu flere ideer til, hvordan du kan bruge apps til at arbejde med barnets sproglige udvikling gennem disse emner:

Høretab

Ordforråd og ordbrug

Sprogforståelse

Dialogisk læsning

Sætningsdannelse og ordbøjning

Tidlig sproglig udvikling

Flersprogede børn

Udtale

Kategorisering

Pædagogiske forløb om FN's 17 verdensmål

Børnetubeguide.dk har lavet en stribe pædagogiske forløb om FN's 17 verdensmål. Alle forløb er knyttet til den sproglige udvikling.